24 Ağustos 2015 Pazartesi

Roll Ekmek

Herkese kocaman bir merhaba,

Yeni bir haftaya merhaba dedik yine. Öyle böyle derken ağustosunda sonuna geldik. Kocaman yaz tatili nasıl geçti ben hiç anlamadım. Yine okul telaşımız başlayacak. Kitabıydı, defteriydi derken bir koşuşturmaca ki sormayın gitsin. Allah hepimizin yavrularına zihin açıklığı versin inşallah. Bizlere de güç kuvvet :)

Bu arada bu telaşın içinde başka güzel telaşlarım da var. Onlardan da önümüzdeki günlerde uzun uzun bahsedicem sizlere :)

Canlarım bugün sizlere çok pratik bir ekmek tarifim var. Roll ekmek, yani porsiyonluk ekmek. Hem ekmek israfını önlemek adına çok hoş bir fikir gerçekten, hem de çocukların beslenme çantalarına konabilecek lezzette bir ekmek çeşidi. İsterseniz fındık veya üzümlü de hazırlayabilirsiniz. Puf puf ve de çok lezzetli. Umarım dener ve beğenirsiniz.

Evet lafı fazla uzatmadan hemen geçelim roll ekmek tarifimize,



























Malzemeler :

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yumurta akı
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya*
  • Aldığı kadar un
* Siz yaş maya da kullanabilirsiniz.

Üzeri için,

  • Yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörek otu


Yapılışı :

Geniş bir kabın içine ılık su, süt, yumurta akı ve mayayı alalım. İyice karıştıralım. Tuz ve toz şekeri ekleyip eriyene kadar karıştıralım. En son elediğimiz unu ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan bir elde edicez. Bu kıvama gelene kadar un eklemeye devam edelim. Hamuru mayalanması için üzerine streç film ile sarıp en az 45 dk. dinlendirelim. Süre sonunda hamurumuz yaklaşık iki katına çıkacak kadar kabaracaktır. Hamuru yine yoğurup elma büyüklüğünde parçalar alalım. Elimizle yuvarlak şekli verelim. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Hamur bitene kadar aynı işleme devam edelim. 20 dk. tepsi mayası yapıp, üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpelim. Önceden ısıtılmış 180 C fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Ve sıcacık roll ekmeklerimiz artık servise hazır.



Afiyet Olsun :)










11 Ağustos 2015 Salı

Köpeoğlu

Herkese kocaman bir merhaba,

Bugün sizlerin karşısına nefis bir meze tarifi ile geldim. Köpeoğlu, şakşukaya benzer bir Ege mezesi. Ana malzemesi patlıcan ve yoğurt. İnanılmaz lezzetli oluyor. Patlıcanlı tatları seviyorsanız bu mezeyi mutlaka deneyin derim ben. Patlıcan ve biberleri fırında da pişirebilirsiniz. Diyet yapanlar bu yöntemi tercih edebilirler. Ben bildiğiniz bol yağda kızarttım. Arada bir kaçamak da yapmak lazım öyle değil mi :)

Evet canlarım meşhur Ege mezesi Köpeoğlu' nun tarifi şöyle,







Malzemeler :


  • 2 adet kemer patlıcan
  • 2 adet köy biberi
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz 

Kızartmak için,
  • Sıvı yağ

Domates sosu için,
  • 2 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Kimyon
  • Değirmen karabiber
  • Tuz


Yapılışı :

Patlıcanları ve köy biberlerini yıkayalım. Patlıcanı alacalı olarak soyalım ve iri küpler halinde doğrayalım. Köy biberlerini de iri iri doğrayalım. Sıvı yağı tavaya alalım. Yağ ısınınca patlıcanları ve daha sonra da biberleri kızartalım. Kızaran malzemelerimizi yağlı kağıt üzerine alalım. Diğer tarafta süzme ve normal yoğurdu iyice çırpalım. Rendelediğimiz sarımsakları ve tuzu ilave edip karıştıralım. Domates sosunu hazırlamak için domatesin birini rendeleyelim, diğerini küp küp doğrayalım. Sos tenceresinin içine zeytinyağı ve ince ince doğradığımız sarımsağı alıp biraz kavuralım. Daha sonra domatesleri ilave edip karıştıralım. Tuz ve baharatlarını ekleyip kaynamaya bırakalım. Kıvamı yoğunlaşan ve suyunu çeken sosumuzun altını kapatalım. Karıştırma kabına kızarttığımız patlıcan ve biberleri alalım. Sarımsaklı yoğurdu üzerine ekleyip iyice karıştırıp servis tabağına alalım. Domates sosumuzu üzerine gezdirelim. Ve enfes köpeoğlu mezemiz artık servise hazır.


Afiyetler Olsun...)








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...