29 Haziran 2013 Cumartesi

İÇİM' den Yemek Geldi - Hünerli Eller Yarışıyor...

Merhabalar,



ÜLKER İÇİM - İçim' den Yemek Geldi - Hünerli Eller Yarışıyor yarışmasına göndermiş olduğum " TARHANALI POĞAÇA "  tarifim ile TÜRKİYE genelinde yapılan bu yarışmada ilk 100 tarif arasına girmeyi başarmışım. Dün ÜLKER İçim' den Başarı Belgem ve " Peynirli Tarifler " yemek kitaplarımı geldi. Çok ama çok mutlu oldum.


En başta bu yarışması düzenleyen ÜLKER İÇİM ailesine ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler...


2013 yılının uğuru devam ediyor..... İnşallah da hep böyle gider.....:)










Sevgiyle kalın.....:)))






28 Haziran 2013 Cuma

Karadut Reçeli

Herkese merhaba,

Öncelikle Hayırlı Cumalar diliyorum....

Reçel yapmayı çok seviyorum. Daha önce yapmış olduğum reçel tariflerime bakmadan gitmeyin derim ben. Karadutu meyve olarak çok severim ama reçel olarak bu ilk  denemem. İnanılmaz lezzetli ve rengi de çok parlak bir reçel oldu.

Eğer siz de benim gibi değişik meyvelerden reçelleri seviyorsanız bu tarif tam size göre. Lafı fazla uzatmadan haydi karadut reçelini nasıl yapmışım bir bakalım,







Malzemeler :


  • 500 gr  karadut
  • 500 gr toz şeker
  • Yarım limonun suyu


Yapılışı :

Dutlarımızın saplarını ayıklayalım ve fazla zedelemeden yıkayalım  Suyunu süzdürelim. Geniş bir tencerenin içine dutlarımızı alalım. Toz şekeri ilave edip bir gece dolapta bekletelim. Süre sonunda şekerlerin bir kısmı erimiş olacaktır. Tenceremizi ocağımızın en küçük gözüne alalım, kısık ateşte reçelimizi pişirmeye başlayalım.. Kaynamaya başladığında üzerinde köpükler oluşur, bu köpükleri kevgir yardımıyla alalım. Reçelimizi koyulaşıncaya kadar kaynatalım. Reçelimiz istenilen kıvama geldikten sonra limon suyunu ilave edip 5 dk. daha kaynatalım. Artık reçelimiz hazır. Soğuduktan sonra kavanozlara alalım. Serin bir yerde muhafaza edelim.

Afiyet Bal Şeker Olsun.... 







26 Haziran 2013 Çarşamba

Girit Kabağı Dolması

Merhabalar,

Giritli kızı olarak yapmasam olmazdı...Nefis bir dolma oldu. Hem sunumu çok şık, hem de  lezzeti süper. Bence diğer kabak türlerine göre de daha lezzetli.

Siz de denemek isterseniz işte buyrun tarifi,








 Malzemeler :

  • 6  - 8 adet girit kabağı
  • 1/2  su bardağı pirinç
  • 200 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Maydanoz
  • Nane
  • Dereotu
  • Dört renk karabiber
  • Kimyon
  • Kişniş
  • Sumak
  • Tuz
Sosu için,
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Su

Yapılışı :



Geniş bir kabın içine yıkadığımız pirinçleri alalım. Pirinçlerin üzerine bir miktar kaynamış su döküp kabartalım. Kabarttığımız pirinçlere diğer tüm malzemeleri ve baharatları ilave edelim iyice karıştıralım. Girit kabaklarımızı yıkayalım ve kabak oyacağı veya tatlı kaşığı ile içlerini oyalım. Kabakları iç harç ile dolduralım. Kabakları tam doldurmayalım. Ve kapaklarını kapatıp tenceremize dizelim. Sosu hazırlamak için bir kabın içine domates salçasını, zeytinyağını ve bir miktar kaynamış suyumuzu alalım ve iyice karıştıralım. Dolmaların içine bir miktar bu sostan dökelim, kalanını tencerenin dibine dökelim. Orta hararetli ocakta yumuşayana kadar pişirelim. Ve artık girit kabağı dolmamız servise hazır.....


Afiyetler Olsun....






 

25 Haziran 2013 Salı

Doğum Günüm....:)







BUGÜN BENİM DOĞUM GÜNÜM.....

DOĞUM GÜNÜMÜ KUTLAYAN, BENİ YALNIZ BIRAKMAYAN TÜM SEVDİKLERİME ve DOSTLARIMA TEŞEKKÜRLER....:)))))









24 Haziran 2013 Pazartesi

Ballı Lorlu Üçgenler


Uzun bir aradan sonra kocaman bir merhaba,

Bugün haftaya tatlı başlayalım dedim ve bu tarifimi paylaşmak istedim. İnanılmaz lezzetli ve sunumu çok hoş. Hem beş çayına, hem de canınız tatlı bir şeyler istediğinde yapabileceğiniz bir lezzet.

Eğer siz de denemek isterseniz haydi nasıl yapmışım bir bakalım,










Malzemeler :

  • 1 adet yufka
İçi için,
  • 1 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 100 gr tuzsuz lor peyniri

Üzeri için,
  • 2 çorba kaşığı bal
  • 1 çorba kaşığı kaymak



Yapılışı :

Bir kabın için lor peyniri ve pudra şekerini alıp karıştıralım. Tezgahın üzerine yufkamızı serelim. Yufkamızı 4 parmak genişliğinde şerit şerit keselim. Yufkanın ucuna lor ve pudra şekeri karışımında koyup muska şeklinde saralım. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine muska üçgenlerimizi dizelim. 180 C fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkan üçgenlerimizi ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerlerine bal gezdirerlim. Kaymak eşliğinde servis edelim....


Afiyet Bal Şeker Olsun...








  
 

18 Haziran 2013 Salı

İlk Röportajım...

Uzun bir aradan sonra merhaba,


Geçtiğimiz günlerde aldığım bir mail ile çok mutlu oldum. Bloğum Dergisi bir yarışma düzenledi. Bu yarışmaya bloğumu hobi kategorisinde yarışmak üzere dahil ettiler. Sizlerin sayesinde yapılan oylama işlemi sonucunda bloğum, 1. Bloğum Dergisi Yılın Blogları Hobi kategorisi üçüncüsü oldu...

Dereceye girmem nedeniyle benimle röportaj talebinde bulundular. İnanılmaz mutlu oldum, hem de çok heyecanlandım çünkü bu benim ilk röportajım...:)

Bloğum Dergisi' ne verdiğim röportajımı büyük bir gururla sizlerle paylaşmak istedim....Ve işte ilk röportajım....









1.   Bize kendinizden bahsedermisiniz ? 

      Ben, evli ve bir kız çocuğu annesiyim. Anadolu Üniversitesi - İktisat mezunuyum, özel bir şirkette Kalite Yönetim Temsilcisi olarak çalışıyorum. Tipik yengeç burcu ve mutfak aşığı bir kadınım…



2.   Blog yazmaya nasıl karar verdiniz ?

      Blog yazmaya karar vermem sancılı bir süreçti. Nasıl olur, yapabilir miyim, sürdürebilir miyim diye çok düşündüm. Ama nihayetinde bloğu açtım ve attığım bu adımdan her geçen gün mutluluk duyuyorum.



3.   Bloğunuzda birbirinden farklı tatlarda çeşitli tarifler görüyoruz. Bu kadar çok tarifi biriktirmek ve denemek sizin hayatınıza nasıl etki ediyor ?

      Ben mutfak ve yemek tarifleri konusunda araştırmacı bir kişiliğe sahibim. Evet bloğumda çok farklı ve değişik tarifler var. Bloğumdaki tariflerin bir kısmı uzun yıllardır biriktirdiğim kara kaplı defter tarifleri, bir kısmı da güncel tarifler. Tarifleri biriktirmek zor,  denemek ve lezzetli tarifler elde etmek ise işin en keyifli yanı. Her geçen gün kara kaplı defterime yeni yeni tarifler ekliyorum. Bu da beni inanılmaz mutlu ediyor.



4.   Yemek yapmak çoğu zaman bir zorunluluk gibi görünse de sizin için bunun keyifli bir hobi olduğu aşikar. Tariflerinizi farklı insanlara sunmak ve onlardan yorum almak nasıl bir his ? 

     Yemek yapmak bir çok kadının zorunlu olarak yaptığı işlerden biridir. Ben bu işi inanılmaz bir zevkle yapıyorum. Mutfak benim terapi merkezim. Yeni tarifler denemek, değişik sunumlar hazırlamak inanılmaz keyif veriyor bana. Bir de tariflerim okuyucularım tarafından beğenilip de  güzel yorumları peşi sıra gelince keyfim ikiye katlanıyor.



5.   Bloğum Dergisi Yılın Blogları ödülleri kapsamında dereceye girdiniz. Bu derecenin size ve bloğunuza etkisi nasıl oldu ?

      Bloğum Dergisine, bu güzel yarışma için sonsuz teşekkürler…  Düzenlemiş olduğunuz yarışmada,     1. Bloğum Dergisi Yılın Blogları Hobi Kategorisi Üçüncüsü oldum. Bloğum henüz çok yeni. Emekleme aşamasındayım diyebilirim.  Sizin ve okuyucularımın desteği ile her geçen gün büyüyerek yoluma devam etmek istiyorum.



6.   Bloğunuzda bir çok farklı başlık ile her öğün için ayrı bir tarif barındırıyorsunuz. Bu çeşitliliği yaratabilmek için nasıl bir süreçten geçtiniz ?

      Bloğumda farklı kategorilerde yemek tarifleri mevcut. Bu tarifleri oluşturmak uzun yılların deneyimi ve tecrübesiyle oldu. Tariflerimi deneme yanılmalarla veya bir sohbet esnasında duyduğum bir tarifi alıp geliştirerek oluşturuyorum. Kısa bir anımdan bahsetmek istiyorum sizlere. Mucize Lezzetler Ayın Tarifi yarışmasına katılmak için tarif araştırması yaparken patronumla gerçekleştirdiğimiz bir sohbette bana Topik isimli bir Ermeni mezesinden bahsetti. Tamam dedim aradığım tarif bu. Hemen çalışmalar başladı.  Ermeni mezesi Topik, çalışmalarım sonucunda bizden bir mezeye dönüştü ve yarışmada bana birinciliği getirdi. Bloğumda her öğün için olabildiğince çeşitlilik barındırmaya çalışıyorum. Herkese hitap edebilmek adına da bu çeşitliliğin olması gerektiğini düşünüyorum.


7.   Yemek tariflerinizin yanında paylaştığınız yazılarınızda oldukça hoş. Okuyucularınızdan nasıl tepkiler alıyorsunuz ?

      Yemek tariflerimin yanında farklı paylaşımlarım da oluyor blogda. Bazen bir şiir, bazen hayata dair dipnotlar….Paylaşımım ne olursa olsun okuyucularım güzel yorumlarıyla yanımda oluyor ve beni destekliyor.








Lezzetli yemeklerin sırrı sevgi de… Yemeğinizi yaparken tüm malzemeleri ilave edin en son bir tutam sevgi serpin. Yemeğinizin her zamankinden daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.


İlginç, yep yeni ve bir o kadar lezzetli tariflerde buluşmak dileğiyle,


Selda’ nın Mutfak Defteri…


Bloğum Dergisi’ ne de bu fırsatı bana verdiği için teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum…



Sevgiyle kalın…







7 Haziran 2013 Cuma

Kekik




 








Baharatlar yazı dizimize KEKİK ile devam ediyoruz.

Kekik, ballıbabagiller familyasındandır. Latince ismi Lamiaceae' dir. Uzun ömürlü bir bitkidir. Akdeniz bitkisi olarak kabul edilen kekik Türkiye' de hemen hemen her yerde yetiştirilmektedir. Türkiye' de ki en iyi kekiğin Antalya' nın Akseki ilçesinden elde edildiği bilinmektedir.


Kekiğin Faydaları,

  • Antiseptik özelliği vardır.
  • Gaz gidericidir, şişkinliği alır.
  • Boğaz ağrısına iyi gelir.
  • Antioksidan özelliği bulunmaktadır.
  • Romatizma ağrılarına iyi gelir.
  • Stres ve uykusuzluğa iyi gelir.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Karın ve mide ağrısına iyi gelir.
  • Balgam söktürücüdür.


Mutfaklarımızda hemen hemen her evde bulunması gereken baharatlardan biridir kekik. Et, tavuk, balık, sos ve salatalara çok yakışır.


Her zaman belirttiğim gibi doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Önerilen günlük doz miktarını aşmayınız.


Sağlıkla ve mutlu kalın...:)



Görsel netten alıntıdır.


5 Haziran 2013 Çarşamba

3 Haziran 2013 Pazartesi

Çilekli Milkshake

Herkese merhaba,

Ülkemizde yaşanan tüm olaylar çok üzücü. Nasıl gelindi bu noktaya, neden böyle Türk' ü Türk' e düşman ettiler anlamadım. Ben Atatürkçüyüm ve bununla da her Türk evladı gibi gurur duyuyorum. İnşallah en kısa süre de her şey düzelecek ve güzel ülkemin güzel insanları ilelebet mutluluk ve huzur içinde yaşayacak...

Bugün sizlere hafta sonu kızım için hazırladığım çilekli milkshake tarifim var.. Haydi nasıl yapmışım bir göz atalım,









Malzemeler :

  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 100 gr çilek
  • 1 top sade dondurma
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 damla Dr. Oetker Butter Vanilia
  • 1 çay kaşığı vanilya


Yapılışı :

Öncelikle çilekleri ayıklayalım ve yıkayalım. Rondonun içine tüm malzemeyi alalım. En az 5 dk. çırpalım. Ve köpük köpük çilekli milkshake servise hazır....


Afiyet Şeker Olsun...



Not :

İsterseniz yapım aşamasında 3 - 4 parça buz da ilave edebilirsiniz....   




 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...